Ce este terapia cu lumina roșie și ce beneficii aduce?
Lungimile de undă roșu (RED 660NM) și infraroșu (NEAR-INFRARED 850NM) fac parte din spectrul natural emis de soare fără pericolul expunerii la radiațiile ultraviolete UVA și UVB. Conform studiilor științifice independente “ferestrele terapeutice” care oferă cel mai mare efect benefic sunt între 620-680 NM și 800-880 NM , efectul maxim fiind la 660 NM (lumina roșie) și 880 NM (lumina nearinfrared). Dispozitivile cu LED Envyta folosesc aceste două lungimi de undă a luminii fiind prevăzute cu câte un tip de LED separat pentru fiecare lungime de undă.
• Expunerea la lumina roșie RED 660NM este benefică mai ales pentru straturile superficiale (sănătatea pielii și secreția de colagen)
• Expunerea la lumina infraroșie NIR 850NM aduce beneficii în straturile mai adânci (efect antiinflamator, recuperare musculară și energie)


Terapia cu lumină roșie este o procedură din ce în ce mai des folosită în clinicile de înfrumusețare din toată lumea și nu numai, motivele fiind numeroase:
• are efecte benefice asupra pielii;
• de-a lungul timpului au apărut din ce în ce mai multe aparate cu infraroșu care sunt ușor de folosit chiar și acasă și sunt din ce în ce mai accesibile;
• expunerea la lumina roșie nu are efecte adverse. Este un proces natural, asemanător cu expunerea la soare, însă nu trimite raze ultraviolete către piele.
Ce este, de fapt, terapia cu lumină roșie?
Este o terapie care implică expunerea corpului la lumina cu lungime de undă scurtă. Întregul proces poate fi comparat cu procesul prin care plantele fac fotosinteză, însă în cazul oamenilor lumina reușește să pătrundă în piele, este absorbită de mitocondriile din celule (“uzinele de energie ale corpului”) și poate influența cantitatea de colagen din piele, producția de fibroblaste sau circulația sanguină. Fotonii luminii roșii și infraroșii sunt absorbiți de mitocondrie prin citocrom C oxidaza – care la rândul ei eliberează ATP (“combustibil celular”) aducând astfel o îmbunătățire generală a fucționarii organismului : performată sportivă, recuperare rapidă după effort, scăderea inflamației, stare de bine fizică și psihică.

Care sunt aparatele cu care se face terapia cu lumina roșie?
Pentru terapia cu lumina roșie (sau infraroșie) se folosesc aparate dezvoltate pe baza unei tehnologii apărută în centrele de cercetare NASA. Inițial, scopul terapiei cu lumina infraroșie era acela de vindecare rapidă a rănilor soldaților. Ulterior însă, rezultatele au atras atenția experților din domeniul frumuseții, ceea ce a dus la apariția unei varietăți mari de lămpi și aparate cu infraroșu.
Un astfel de aparat infraroșu utilizează tehnologia LED pentru a a emite o lumina vizibilă de culoare roșie, cu lungime de undă de 650 nm și lumina infraroșie de 850 NM.
Lampa cu lumina roșie și infraroșie – beneficii
Beneficiile pe care un aparat cu lumina roșie și infraroșie le oferă sunt numeroase, toate având legătură cu pielea:
1. Imbunateste starea generală de sănătate a pielii. Expunerea la un aparat cu lumina roșie și infraroșie poate crește producția de colagen din piele, poate crește producția de fibroblaste, poate îmbunătăți circulația sanguină și poate proteja celulele pielii împotriva deteriorării. Mai mult decât atât, persoanele care aleg o expunere constanța pot vedea reduceri semnificative ale ridurilor fine. Conform mai multor studii terapia cu lumina roșie îmbunătățește aspectul tenului și starea de sănătate a acestuia.
2. Poate reduce acneea. Terapia cu lumina roșie poate să reducă acneea vulgară. Această acționează exact cum acționează și soarele, care poate micșora cantitatea de sebum produsă de glandele sebacee. Singură diferența dintre un aparat infraroșu și soare este faptul că primul nu generează raze ultraviolete, eliminând riscul de apariție a unor afecțiuni grave.
3. Grăbește vindecarea rănilor. Scopul inițial al aparatelor cu lumina roșie a fost accelerarea vindecării rănilor, ceea ce poate să facă fără probleme. Persoanele care suferă de răni la nivelul pielii se pot bucură de o grăbire a reducerii inflamației, de o accelerare a formării de noi vase de sânge sau de creșterea cantității de colagen din corp.
4. Poate avea efecte pozitive asupra persoanelor care suferă de alopecie. Lumina roșie stimulează creșterea părului, iar acest lucru a fost dovedit într-un studiu efectuat asupra unor persoane care suferă de alopecie. Atunci când lumina a fost aplicată în lungimi de undă de 665-808 nanometri, rezultatele au fost vizibile.
5. Poate reduce durerea. Adulții cu afecțiuni musculo-scheletice pot beneficia de pe urmă luminii infraroșii, scăpând de durerile generate de boală.
6. Poate relaxa spasmele musculare. Acest lucru este rezultatul îmbunătățirii circulației și automat, relaxării mușchilor. Pacienții care suferă de probleme cum ar fi sindromul picioarelor neliniștite se pot bucură de o ameliorare a simptomelor;
7. Poate contribui la îmbunătățirea sănătății orale. Expunerea cavitatii bucale la lumina roșie poate preveni apariția bolilor parodontale, poate ajută la albirea dinților și poate elimina microbii și bacteriile acumulate în jurul dinților.
De asemenea, se crede că un aparat infraroșu oferă beneficii în cazul persoanelor care suferă de obezitate, boală Alzheimer, Diabet de gradul ÎI, Tiroidă autoimună, Psoriazis, tendinită sau artrită. Cercetările asupra acestor boli nu sunt încă foarte concludente, însă efectul antiinflamator al luminii infraroșii este încurajator.
Terapia cu lumina roșie poate avea efecte adverse?
În general, efectere adverse sunt inexistente, atâta vreme cât expunerea nu este una de foarte lungă durata și se respectă timpii de expunere și indicațiile din manualul de utilizare
Dacă achizitionati dispozitive cu lumina roșie pentru folosirea la domiciliu, trebuie să se analizeze cu atenție modul în care acestea funcționează, lungimea de undă a luminii și diverse alte detalii.
Întrebări și răspunsuri despre terapia cu lumina roșie
De regulă, rezultatele pot fi observate după aproximativ 10 utilizări repetate.
Durata medie a unei ședințe este de 20 de minute.
Toamna și iarna, deoarece sunt perioade în care pielea se confruntă cu diverse probleme, se sensibilizează, se usucă și se irită.
Dozele pot să varieze în funcție de scopul pe care îl au. Tratamentele împotriva îmbătrânirii pielii trebuie să se repete zilnic.
Da. Există numeroase kituri destinate uzului casnic, care pot fi folosite fără niciun risc de către persoanele care nu au beneficiat de un training în acest sens. Este important să se citească instrucțiunile de utilizare, însă. Dacă vreți să aveți o piele mai sănătoasă și cu un aspect mai plăcut, doriți să va recuperați mai rapid după efort sau să scadeti inflamatiile sau durerea provocate de acestea, puteți încerca terapia cu lumina roșie. Gama de aparate cu lumina infraroșie pe care le puteți folosi în confortul casei dumneavoastră este din ce în ce mai mare, iar noi suntem aici pentru a va consilia în a alege aparatul potrivit nevoilor dumneavoastră.